opdrachtgever: particuliere opdrachtgever, delft

omvang: 325 m²

oplevering: 2024



fotografie: barbra verbij

voor een volgende generatie

Een prachtig, karakteristiek woonhuis uit 1860 aan de rand van het centrum van Delft. De opdrachtgevers waren op slag verliefd en wilden de woning aanpassen aan de wensen en eisen van deze tijd.

De vorige bewoners hadden er 50 jaar gewoond, met een huisartsenpraktijk aan huis. Nu was het tijd het pand nieuw leven in te blazen. Het hele pand is verduurzaamd en voorzien van warmtepomp en zonnepanelen.

We wilden graag dat het gemeentelijk monument weer ging stralen. Dat hebben we bereikt door eerst de gevels te reinigen en de voegen te herstellen met de juiste voegmortel. Het koetshuis, waarvan de gevel ooit geverfd was, is gestript, de oude pui verwijderd, en naar aanleiding van oude foto’s van een nieuwe pui voorzien. De gele IJsselsteentjes zijn daardoor na jaren verstopt te zijn geweest, weer tevoorschijn gekomen.

De gevel van de toren, waarvan men dacht dat het metselwerk was, bleek geheel uit hout opgetrokken te zijn. Dit hebben we nagelopen, geïsoleerd aan de binnenzijde en van ventilatieroosters voorzien. Het dak van de toren is opnieuw gedekt met leisteen. Door het gekozen kleurenpalet heeft het pand weer ‘een gezicht’ gekregen; het lijkt alsof het altijd zo geweest is. Uiteraard is al het glas vervangen, door HR++ glas met klassieke uitstraling, ook bij de vele glas-in-lood ramen.
De windveren van het koetshuis zijn op basis van wazige oude foto’s opnieuw voorzien van ornamenten, waardoor het koetshuis een elegante toevoeging is geworden aan het hoofdvolume. In de afdeling erfgoed van de gemeente Delft hadden wij een enthousiaste medestander.

De nog steeds aanwezige rolluiken die op de begane grond in de monumentale rolluikkasten opgerold zaten, zijn werkend gemaakt en functioneren nu weer, bedienbaar met een afstandsbediening, op zonne-energie. Op de verdieping zijn in dezelfde stijl nieuwe, lichtere kasten gemaakt waarin zonwerende screens weggewerkt zitten.

In de steeg naast het huis zijn begroeide rekken tegen de zijgevel geplaatst om graffiti tegen te gaan. Aan het eind van de renovatie kregen de opdrachtgevers ook de kans om het voortuintje zoals dat vroeger aanwezig was, weer in ere te herstellen zodat het straatbeeld wat groener en vriendelijker werd. Zo werd ook hier het historische beeld teruggebracht.

Als klap op de vuurpijl werd het project door de Historische Vereniging Delfia Batavorum genomineerd voor de Le Comteprijs 2024, een jaarlijks uitgereikte prijs voor de beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld. Wij zijn vereerd!

getallen
nieuwe ramen: 38
glas-in-loodramen: 24
ventilatieroosters: 8
zonnepanelen: 7 + 8
warmtepomp: 1